Schenken met belastingvoordeel

Belastingvrij schenken

Omdat Juconi een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is, kunnen je giften aan onze stichting fiscaal aftrekbaar zijn. Je kunt dan met hetzelfde netto schenkingsbedrag meer doneren, doordat je het bedrag kunt aftrekken van de belasting.

Regel het online!

Download het formulier of vul het formulier direct online in, print hem 2x uit en onderteken beide formulieren. Stuur beide overeenkomsten daarna kosteloos op naar:

Juconi
Antwoordnummer 16025
2501 VE ’s-Gravenhage

Wij vullen nog enkele gegevens in en sturen je een versie van het formulier terug. Bewaar de overeenkomst goed, de Belastingdienst kan ernaar vragen.


Eenmalige giften

Een eenmalige gift aan Juconi is aftrekbaar in box 1. Voor eenmalige giften geldt een minimumpercentage van 1% van het verzamelinkomen en maximaal 10% van het verzamelinkomen op jaarbasis.

Periodieke giften

Een andere mogelijkheid om te schenken met belastingvoordeel is het doen van periodieke giften. Door je periodieke giften vast te leggen bij de notaris of in een schriftelijke overeenkomst, geldt er geen minimum drempel en ook geen maximum, zoals bij een eenmalige gift. De gift is dan volledig aftrekbaar, wat al snel betekent dat de fiscus 42% of zelfs 52% van de gift aan jou ‘terugbetaalt’.

Regels belastingdienst

Om een periodieke gift fiscaal aftrekbaar te laten zijn, stelt de Belastingdienst als voorwaarde dat je de gift hebt laten vastleggen. Daarnaast moet je minstens 5 jaar lang minimaal 1 keer per jaar een bedrag overmaken naar Juconi en dient dat bedrag steeds (ongeveer) even hoog te zijn.

Dankzij een wetswijziging is het sinds 1 januari 2014 niet meer nodig om een akte bij de notaris op te laten maken. De overeenkomst is nu heel gemakkelijk vast te leggen middels het formulier ‘Overeenkomst Periodieke Schenking’ wat je zelf kunt invullen.