Opvang

Een warm thuis

Colombia

Het Corjuconihuis

In het Corjuconihuis in Colombia worden kinderen opgevangen. In plaats van te zwerven op straat kunnen zij in het tehuis terecht. Daar zitten zij niet alleen droog en veilig van alle gevaren, maar krijgen zij ook voedzame maaltijden, huiswerkbegeleiding en worden hen sociale vaardigheden aangeleerd met behulp van sport, spel, muziek en dans.

Een veilige en droge plek

Het tehuis biedt diverse faciliteiten die in de loop der jaren met steun vanuit Nederland zijn gecreëerd. Bij Corjuconi neemt een groep kinderen deel aan het hulpverleningsprogramma, maar het tehuis biedt ook een veilige plek voor buurtkinderen die willen komen spelen of even gebruik willen maken van bepaalde faciliteiten. Het tehuis is gelegen in een achterstandswijk waar het op straat betrekkelijk gevaarlijk is. Zonder de veilige muren van het tehuis zou het hulpverleningsprogramma van Juconi niet uitgevoerd kunnen worden. 

 

Corjuconihuis

Warme en goede voeding

Voeding

Een warme maaltijd

In Colombia zijn vaak alleenstaande moeders de kostwinners van het gezin. Het is voor hen erg moeilijk om vast werk te vinden en er is lang niet altijd genoeg geld voor eten.

In het Corjuconi tehuis kunnen alle kinderen altijd terecht voor een warme en voedzame maaltijd. Er wordt met veel liefde en passie gekookt en gezorgd voor gevarieerde maaltijden die meer dan voldoende voedingswaarde bevatten.

"Het Corjuconi tehuis biedt kinderen een warm thuis"

Dans, muziek en sport

Recreatie

Muziekleraar Sánchez geeft de kinderen van het Corjuconi-tehuis met veel enthousiasme muziekles en heeft een eigen orkestje gevormd met de kinderen. Muziek doet de kinderen erg goed en het is een uitstekende manier om de vervelende dingen die zij op straat hebben meegemaakt te verwerken. Bent u benieuwd naar de cd en wilt u ook uw steentje bijdragen aan de muzieklessen voor de kinderen, koop dan één van de cd·s die de kinderen hebben opgenomen.

Lichamelijke & emotionele ontwikkeling

Ook het beoefenen van sport is van essentieel belang voor de lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Voetballen is de favoriete sport onder de jongens in de tehuizen. Al sportend en voetballend leren zij goed in groepsverband te werken en respectvol met elkaar om te gaan. Daarnaast helpt het bij de versteviging van de onderlinge relaties en het aanleren van discipline. 

Straatkinderen zijn vaak niet alleen vervreemd van volwassen, maar ook zelfs van leeftijdsgenoten. In de tehuizen wordt extra aandacht besteed aan het samenspelen. Dit bevordert hun toekomstig functioneren en deelname aan de maatschappij sterk.

 

 

 

 

Recreatie

 

"Een gezonde geest in een gezond lichaam"

Vieringen JuconiVieringen Juconi

Verjaardagen en feestdagen

Vieringen

Samen feestdagen vieren draagt veel bij aan het gevoel van saamhorigheid en help de kinderen daarnaast bij het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden. Daarom besteedt ons Corjuconi-tehuis in Colombia veel aandacht aan het vieren van de diverse feestdagen, zowel de nationale, als de traditionele en de verjaardagen. 

Verjaardagen

De kinderen uit ons Corjuconi-tehuis komen uit zeer arme gezinnen waardoor de verjaardagen vaak niet met taart en cadeautjes gevierd kunnen worden. Daarom worden in het Corjuconi-tehuis iedere laatste vrijdag van de maand de verjaardagen gevierd. Zo voelt iedereen zich extra jarig en wordt er zichtbaar genoten van alle persoonlijke aandacht.

Dag van het kind

Op de laatste zaterdag van april wordt de Dag van het Kind gevierd. Voor de kinderen worden er bij Corjuconi verschillende activiteiten georganiseerd. Op deze dag is het nog meer dan normaal ons doel om een lach op hun gezicht te toveren en hen de thuissituatie even te laten vergeten.

Ervaringsverhaal

Het verhaal van Yazmin

"Toen wij Juconi leerden kennen waren mijn broertjes en ik al aardig ontspoord: wij werkten op straat, verkochten kauwgom, maakten de voorruiten van auto’s schoon en bedelden. We scholden en waren zelfs onbeleefd tegen onze begeleiders.

"We bedelden en scholden, zelfs tegen onze begeleiders."

Maar zij stonden altijd voor ons klaar en hielpen ons om netter te praten en beleefd met anderen om te gaan. Ook werden we veel geholpen met ons huiswerk, kregen voedselpakketten en hielpen ze ons om op een andere manier geld te verdienen en voor onszelf te zorgen. Onder andere met een publieke zorgverzekering. Ons leven is totaal veranderd dankzij de opvang in het huis. We hebben nu alle drie een goed bestaan kunnen opbouwen en zijn de medewerkers heel dankbaar."

 

 

Yazmin Juconi

Doneren

© Juconi, Alle rechten voorbehouden 2004-2019