Welkom bij Juconi

sep 29, 2016

Operatie vriendschap in de praktijk: een band aangaan met een straatkind


Als je de maatschappelijk werkers van Juconi in Zuid-Amerika vraagt naar de grootste succesfactor in de Juconi-aanpak, antwoorden ze vrijwel allemaal: “het aangaan van een onvoorwaardelijke relatie met het kind”. Een onvoorwaardelijke relatie die zij vaak niet vanuit huis kennen, maar die essentieel is voor de ontwikkeling van het kind. 

Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

De hechting tussen ouders en kind, die staat voor loyaliteit, veiligheid en een stabiele basis zorgt ervoor dat het kind veilig de wereld kan ontdekken omdat het weet dat het altijd geborgenheid bij de ouders kan opzoeken mocht dat nodig zijn. Ook om zich sociaal en emotioneel te ontwikkelen, een persoonlijkheid te vormen en een stabiele toekomst tegemoet te gaan vormt dit de basis. Zonder deze hechting komt het vaak voor dat het kind in een soort isolement terechtkomt omdat het weinig vertrouwen heeft in andere mensen en emotioneel vaak instabiel is.

Bij straatkinderen is het vaak exact deze hechting waaraan het ontbreekt. Zij hebben niemand op wie ze altijd kunnen terugvallen en we zien dan ook vaak dat zij in een isolement terechtkomen waarbij ze enkel nog omgaan met enkele leeftijdsgenootjes. Hierdoor missen ze emotionele stabiliteit en geborgenheid en zullen ze eerder immoreel en ongewenst gedrag gaan vertonen.

De maatschappelijk werkers van Juconi zijn er daarom ook op gericht om dit vertrouwen van de kinderen terug te winnen. Door het aangaan van zo’n onvoorwaardelijke relatie met hen, waarbij ze niet oordelen, waardering tonen maar wel volhardend zijn bieden ze hen een krachtig model aan. Door deze stabielere basis van vertrouwen helpen we hen met hun angsten, leren ze hun grenzen aan te geven en op die manier de zekerheden te creëren die ze nodig hebben om te reflecteren.

Langzaam maar zeker zullen ze deze manier van omgaan met mensen gaan overnemen en vanuit deze stabielere basis van vertrouwen zich verder ontwikkelen op haast ieder gebied: emotioneel, psychisch en op het gebied van educatie, bijvoorbeeld. Dagelijks zien de medewerkers gesloten, emotioneel van de maatschappij verwijderde kinderen in het Corjuconi tehuis opbloeien tot zelfverzekerde personen die verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven. “Een kind zijn zelfvertrouwen, en daarmee zijn toekomst, teruggeven vind ik het allermooiste aan mijn werk”, is dan ook de krachtige boodschap van Juconi-medewerkster Carmen.

Bekijk het laatste nieuws van Juconi

nieuws

Is Medellín het nieuwe Silicon Valley van Latijns-Amerika?

Er is een opmars bezig in Colombia’s miljoenenstad Medellín. Tieners en jongeren met een interesse en talent voor techniek veranderen het beeld dat buitenlanders hebben van de stad. Waar Pablo Escobar met zijn jarenlange terrorisatie op de kaart heeft gezet als drugs- en moordhoofdstad van de wereld, wordt er tegenwoordig aangestuurd op wetenschap en technologie. Zozeer zelfs dat velen het inmiddels het Silicon Valley van Latijns-Amerika noemen.

aug 30, 2017
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Een dag in het Corjuconi-tehuis in Colombia

Onze tehuizen vormen de basis van de door UNESCO Mexico erkende aanpak van Juconi. Allemaal zijn ze het middelpunt van de wijk waarin ze staan en komen de kinderen er samen. Om kind te zijn, te leren en zich te ontwikkelen voor een prachtige toekomst. Maar hoe ziet een gemiddelde dag in één van onze tehuizen er nu eigenlijk uit? Carlos nam ons mee! 

apr 12, 2017
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Meer berichten bekijken? Klik hier