Welkom bij Juconi

aug 22, 2016

Hoe ga je als reiziger om met de straatkinderen in Zuid-Amerika?


 

Als reiziger kom je natuurlijk naar Zuid-Amerika voor de prachtige natuur, de warme cultuur van de mensen en de rijke historie van de landen. Toch ben je je er, als het goed is, ook terdege van bewust dat deze landen ook een schaduwzijde hebben waarbij geweld, criminaliteit en armoede aan de orde van de dag is.

Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Wanneer je landen in Latijns-Amerika bezoekt als toerist, is het belangrijk je ook op deze kanten voor te bereiden. Dit doe je door je goed in te lezen, je waardevolle spullen op veilige manieren bij je te dragen en door bijvoorbeeld risicovolle wijken te vermijden. Als toerist in een Zuid-Amerikaans land zal je daarnaast ook ongetwijfeld te maken krijgen met straatkinderen; kinderen die een groot gedeelte van de dag of zelfs altijd op straat leven en daar hun geld verdienen met het verkopen van spulletjes of aanbieden van bepaalde diensten, zoals het wassen van auto’s. Dit kan voor situaties zorgen waarin jij je als toerist ongemakkelijk of zelfs onveilig voelt, terwijl dit lang niet altijd nodig is.

Wanneer je voor het eerst geconfronteerd wordt met de bittere ellende waarin de straatkinderen in Latijns-Amerika leven en voornamelijk het schrille contrast met de samenleving in het Westen, is het niet gek dat je het moeilijk vindt hiermee om te gaan. Het liefst zou je ieder kind persoonlijk adopteren en een prachtige toekomst geven. Hen geld of zelf meegebrachte (school)spullen geven is dan ook niet iets dat het probleem gaat oplossen, ook al geeft het jezelf misschien een beter gevoel. In feite houd je hiermee juist het probleem in stand omdat het een gemakkelijke manier is voor de kinderen om aan geld of gratis spullen te komen, die ze vervolgens waarschijnlijk niet zullen besteden aan goed voedsel, onderwijs of gezondheidszorg – wat je eigenlijk graag zou willen dat ze met jouw geld zouden doen.

Het beste is daarom dat je, wanneer je als toerist te maken krijgt met straatkinderen in Zuid-Amerika om te kiezen voor een vriendelijke benadering. Laat blijken dat je ze ziet, dat ze geen lucht voor je zijn. Een vriendelijke glimlach is vaak al genoeg. Een betere manier dan ze geld geven en toch een steentje bij te dragen is bovendien door te doneren aan een lokaal project. Zo wordt het probleem van straatkinderen bij de kern aangepakt, in plaats van dat het juist in stand gehouden wordt, zoals gebeurt waznneer u geld of spullen geeft aan de kinderen op straat. De projecten van Juconi zorgen voor een aanpak bij de wortel van het probleem en bieden de kinderen opvang, onderwijs en tijd en ruimte om zich te ontwikkelen door middel van omgang met leeftijdsgenootjes.

Je kunt de projecten van Juconi hier vinden en je kunt hier meehelpen door een donatie te doen voor een project in Zuid-Amerika dat jou aanspreekt.

Bekijk het laatste nieuws van Juconi

nieuws

Is Medellín het nieuwe Silicon Valley van Latijns-Amerika?

Er is een opmars bezig in Colombia’s miljoenenstad Medellín. Tieners en jongeren met een interesse en talent voor techniek veranderen het beeld dat buitenlanders hebben van de stad. Waar Pablo Escobar met zijn jarenlange terrorisatie op de kaart heeft gezet als drugs- en moordhoofdstad van de wereld, wordt er tegenwoordig aangestuurd op wetenschap en technologie. Zozeer zelfs dat velen het inmiddels het Silicon Valley van Latijns-Amerika noemen.

aug 30, 2017
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Een dag in het Corjuconi-tehuis in Colombia

Onze tehuizen vormen de basis van de door UNESCO Mexico erkende aanpak van Juconi. Allemaal zijn ze het middelpunt van de wijk waarin ze staan en komen de kinderen er samen. Om kind te zijn, te leren en zich te ontwikkelen voor een prachtige toekomst. Maar hoe ziet een gemiddelde dag in één van onze tehuizen er nu eigenlijk uit? Carlos nam ons mee! 

apr 12, 2017
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Meer berichten bekijken? Klik hier