Nieuws

Actualiteit en achtergrondinformatie

dec 9, 2015

Moeders als kostwinners


De moeders van de kinderen van Corjuconi zijn vaak alleenstaand en moeten voor het gezin zien te zorgen.

Categorie: Nieuws
Ingezonden door: Annik

Moeders waarmee Corjuconi in contact komt zijn veelal alleenstaand, weduwe of hebben nooit een vaste partner gehad. Ze komen uit de krottenwijken van Valle del Cauca. Het zijn vrouwen die om de een of andere reden hun kinderen alleen moeten opvoeden en dus ook alle kosten zelf moeten ophoesten.

Straatverkoop

Het inkomen van deze vrouwen hangt voor een groot gedeelte af van de opbrengst van ambulante verkopen. Sommige vrouwen staan langs de straat in verschillende woonwijken met gammele handkarretjes van waaruit zij koffie uit grote kannen schenken voor passerende automobilisten. Of er wordt allerlei fruit uitgeperst of schoongemaakt en in partjes uitgestald voor de verkoop.

Zodra het stoplicht op rood springt gaan de vrouwen met een uitschuif houten dienblad bevestigd aan een leren band om hun nek, tussen het verkeer door. Ze verkopen zoveel mogelijk automobilisten snoepgoed, frisdrank, allerlei toiletartikelen en andere dingen. In de verschillende parken staan loterijverkoopsters langs de straat of op de stoep loten of belminuten te verkopen aan de passerende wandelaars.

Onmogelijke taak

De vrouwen proberen met de verkoop van ambulante artikelen meer geld te verdienen dan wanneer zij als huishoudsters zouden werken. De moeders zouden dan de hele dag in het desbetreffende huis aanwezig moeten zijn en dus niet of nauwelijks naar hun kinderen kunnen omkijken. Bovendien worden de vrouwen in deze branche behoorlijk uitgebuit en zijn de verdiensten dus erg laag. Door zich bezig te houden met verkoop van goederen, kunnen hun kinderen wat vaker bij de moeders in de buurt zijn, hoewel het niet de meest geschikte omgeving is voor opgroeiende kinderen. Vaak helpen de kinderen mee bij de verkoop.


De gezinnen in de krottenwijken waarin de moeder het gezinshoofd is, worden gekenmerkt door grote armoede. Het heeft directe gevolgen voor het huishouden. Het betalen van de kosten voor voeding, opleiding van de kinderen en de huisvesting wordt een bijna onmogelijke taak omdat zij niet iedere dag de garantie hebben dat zij door de verkoop van hun waar aan een inkomen kunnen komen.

Corjuconi vakopleiding

Maatschappelijk werksters van Corjuconi gaan dagelijks op pad om contacten met de moeders en hun kinderen te leggen en hen uitgebreid en enthousiast over het Corjuconi programma te vertellen. Door de moeders een vakopleiding te bieden en hun kinderen op te vangen en een goede schoolopleiding te geven wordt de neerwaartse spiraal doorbroken die kinderen vrijwel automatisch drijft tot een leven op en van de straat.

© Juconi, Alle rechten voorbehouden 2004-2019