Welkom bij Juconi

apr 12, 2017

Mijn reis naar het Corjuconi tehuis in Colombia


Afgelopen jaar mocht ik dan eindelijk zelf naar Colombia. Eindelijk met eigen ogen de situatie daar ervaren en zien wat Juconi bereikt – en vooral wat we nog meer kunnen doen om de straatkinderen te helpen bouwen aan hun toekomst.

Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Een warm onthaal in het Corjuconi tehuis

Ondanks dat ik een beetje nerveus was – het is nu eenmaal niet het meest veilige deel van het land, was het onthaal werkelijk hartverwarmend en voelde ik me direct op mijn gemak dankzij de hartelijkheid van de medewerkers en kinderen in het Corjuconi tehuis.

Als welkomstcomité voerden de jongens van het tehuis een uur lang verschillende dansjes voor ons op, onder begeleiding van de muzikale jongens. Verschillende dansstijlen uit de diverse regio’s die Colombia rijk is passeren de revue: Vallenato, Cumbia, Salsa en ook de Merengue. Na deze opening kreeg ik een rondleiding door het tehuis en werd ik voorgesteld aan de werknemers van het tehuis. Het is goed te zien (en te horen!) dat de jongens het naar hun zin hebben bij Corjuconi, ze lachen wat af met elkaar en rennen speels achter elkaar aan. 

Huisbezoeken in de wijk rondom het tehuis

Tijdens mijn verblijf heb ik ook verschillende huisbezoeken af mogen leggen. Samen met medewerkers van het tehuis gingen we langs bij de huizen van een aantal van de kinderen die dagelijks bij ons komen. Wat ik daar zag was indrukwekkend: gezinnen die met zijn vieren in een ruimte van 16 vierkante meter wonen, een oma die samen met haar kleinzoon op een soort parkeerplaats woont in een hutje van 3 bij 3 en gezinnen die wonen in een huis met een kapot dak en zonder stromend water. Het is schrijnend om te zien en doet me wederom beseffen hoe belangrijk het voor deze kinderen is dat ze een tehuis in de buurt hebben waar ze dagelijks heen kunnen voor een warme maaltijd, een douche en begeleiding.

De verhalen van de voormalig straatkinderen

Want ondanks het feit dat de kinderen enorm blij en gelukkig op me overkomen, ontdek ik in één op één gesprekken al snel dat ze op hun jonge leeftijd al veel hebben meegemaakt. Julian van 8, bijvoorbeeld, moet nu zijn vader al missen omdat deze vorig jaar naar aanleiding van een conflict op straat is doodgeschoten. Of de 11-jarige Jader Daniel, die me, nadat ik wat angstig naar zijn huis loop, vertelt dat ik niet bang hoef te zijn: “overdag is het best veilig, het gebeurt pas ’s nachts…”. Het breekt mijn hart om deze verhalen en ervaringen uit een kindermond te moeten horen.

Tegelijkertijd maakt het me ook enorm trots. Je merkt hoe goed het de kinderen doet om dagelijks terecht te kunnen in een veilige en warme omgeving. Zoals kleine Jordan van 7, die zich broodmager samen met zijn moeder meldde bij het tehuis. In het begin wilde hij niet eten en praten, maar inmiddels is hij wat aangekomen, eet hij zijn lunch tot aan de laatste rijstkorrel op en ratelt hij alsmaar door met zijn vriendjes.

Het zijn dit soort verhalen en de talloze verhalen van inmiddels afgestudeerde voormalig straatkinderen die me zo trots maken op het werk wat we doen. Wanneer je hoort dat iemand inmiddels als advocaat of fysiotherapeute aan het werk is weten we waarvoor we het doen. 

 

Bekijk het laatste nieuws van Juconi

nieuws

Is Medellín het nieuwe Silicon Valley van Latijns-Amerika?

Er is een opmars bezig in Colombia’s miljoenenstad Medellín. Tieners en jongeren met een interesse en talent voor techniek veranderen het beeld dat buitenlanders hebben van de stad. Waar Pablo Escobar met zijn jarenlange terrorisatie op de kaart heeft gezet als drugs- en moordhoofdstad van de wereld, wordt er tegenwoordig aangestuurd op wetenschap en technologie. Zozeer zelfs dat velen het inmiddels het Silicon Valley van Latijns-Amerika noemen.

aug 30, 2017
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Een dag in het Corjuconi-tehuis in Colombia

Onze tehuizen vormen de basis van de door UNESCO Mexico erkende aanpak van Juconi. Allemaal zijn ze het middelpunt van de wijk waarin ze staan en komen de kinderen er samen. Om kind te zijn, te leren en zich te ontwikkelen voor een prachtige toekomst. Maar hoe ziet een gemiddelde dag in één van onze tehuizen er nu eigenlijk uit? Carlos nam ons mee! 

apr 12, 2017
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Meer berichten bekijken? Klik hier