Welkom bij Juconi

aug 11, 2016

De keerzijde van mega evenementen als de Olympische Spelen


Het leven van straatkinderen verslechtert terwijl anderen profiteren.

Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Grote evenementen zoals de Olympische Spelen worden regelmatig bejubeld in het nieuws, niet met als minste reden dat ze de lokale economie van het gastland een enorme stimulans zouden geven. Het toerisme, de reputatie en de werkgelegenheid in het land krijgen uiteraard een flinke boost maar dat betekent niet automatisch dat de leefomstandigheden voor iedereen in het gastland ook aanzienlijk verbeteren. Sterker nog; voor de straatkinderen verslechteren naar aanloop van een groot evenement de leefcondities sterk, waarbij vele kinderrechten meermaals geschonden worden.

Voornamelijk het politiegeweld neemt naar aanloop van een groot (sport)evenement vaak aanzienlijk toe in Zuid-Europese landen. Om de straten van de steden waarin de evenementen plaatsvinden veiliger te maken en een betere uitstraling te geven, neemt de politie vaker wel dan niet het heft in eigen hand. Er zijn uitzettingen en grote politie-acties om de straten schoon te vegen van straatkinderen. Velen worden vermoord of verdwijnen in gevangenissen waarna het vaak onduidelijk is water met de kinderen gebeurt. In Brazilië heeft onderzoek van UNICEF aangetoond dat voornamelijk jongeren slachtoffer zijn van dit criminele geweld. Het aantal vermoorde kinderen en tieners is meer dan verdubbeld tussen 1993 en 2013, met 10.500 vermoorde adolescenten in het jaar voor het WK voetbal.

Naast de moorden, lopen de vaak jonge slachtoffers ook psychische schade op door al het geweld waaraan ze blootgesteld worden. Terwijl ze midden in hun spel zitten – voetbal is een geliefde sport onder de straatkinderen – worden ze plotseling bruut gestoord door een onverwacht bezoek van de politie die iemand komt oppakken en mishandelen.

Naast geweldsproblemen, ontstaan er ook vaak problemen rondom de voorzieningen voor kinderen. Aangezien de regering een groot gedeelte van het beschikbare geld in het te organiseren evenement stopt – een evenement dat miljoenen kost – is er minder beschikbaar voor de broodnodige voorzieningen die in deze landen al minder toegankelijk zijn voor de kinderen die grotendeels op straat leven. Onderwijs en de gezondheidszorg zijn van ondergeschikt belang wanneer er grote hoeveelheden geld nodig zijn om nieuwe stadions, sportvoorzieningen en accommodaties uit de grond op te  trekken naar aanloop van een prestigieus evenement als de Olympische Spelen. Dat de lokale bevolking, en vaak met name kinderen, daar het slachtoffer van worden lijkt van ondergeschikt belang in veel Zuid-Amerikaanse landen.

Terwijl je geniet van de Olympische Spelen de komende weken, of andere grote (sport)evenementen in de toekomst, sta dan ook eens stil bij deze gevolgen. Waar Juconi er ook naar streeft om deze kinderen van de straat te halen, met name in de landen Colombia, Mexico en Ecuador, gebruiken wij uiteraard veel duurzamere oplossingen voor dit probleem dan simpelweg de straten schoon te vegen. Goede opvang, onderwijs en samenspel met leeftijdsgenoten zijn de kernwaarden waarnaar wij streven en hoe we een duurzame oplossing voor het probleem van straatkinderen in Zuid-Amerika kunnen realiseren. De Olympische Spelen zijn dus niet alleen maar een voordeel voor de economische situatie van een land; goed onderwijs en een veilig thuis voor de jongste generatie is de ultieme, constructieve weg naar een betere toekomst voor het gehele land. En uiteindelijk ook een bloeiende economie.

Bronnen: dewereldmorgen.be, Vice.com, UNICEF, Terre des Hommes

Olympische Spelen Rio Straatkinderen

Bekijk het laatste nieuws van Juconi

nieuws

Is Medellín het nieuwe Silicon Valley van Latijns-Amerika?

Er is een opmars bezig in Colombia’s miljoenenstad Medellín. Tieners en jongeren met een interesse en talent voor techniek veranderen het beeld dat buitenlanders hebben van de stad. Waar Pablo Escobar met zijn jarenlange terrorisatie op de kaart heeft gezet als drugs- en moordhoofdstad van de wereld, wordt er tegenwoordig aangestuurd op wetenschap en technologie. Zozeer zelfs dat velen het inmiddels het Silicon Valley van Latijns-Amerika noemen.

aug 30, 2017
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Een dag in het Corjuconi-tehuis in Colombia

Onze tehuizen vormen de basis van de door UNESCO Mexico erkende aanpak van Juconi. Allemaal zijn ze het middelpunt van de wijk waarin ze staan en komen de kinderen er samen. Om kind te zijn, te leren en zich te ontwikkelen voor een prachtige toekomst. Maar hoe ziet een gemiddelde dag in één van onze tehuizen er nu eigenlijk uit? Carlos nam ons mee! 

apr 12, 2017
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Meer berichten bekijken? Klik hier