Welkom bij Juconi

aug 8, 2016

Hoe wordt een kind een straatkind?


Een straatkind word je natuurlijk niet zomaar. Vaak gaat er een lange geschiedenis aan vooraf, en zijn er gegronde redenen waarom ouders denken dat dit hun kind en gezin meer toekomst biedt dan naar school gaan.

Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Een straatkind is niet per definitie een kind zonder thuis. De lastige economische situaties en gebrek aan sociale vangnetten in deze landen vraagt een creatieve aanpak om geld te verdienen voor veel mensen. Vaak gaan kinderen al vanaf jonge leeftijd samen met hun ouders dagelijks de straat op om geïntroduceerd te worden in het uitvoeren van zogenaamde ‘straat baantjes’. Al vrij snel is het voor hen tijd om hun eigen baantje te nemen en zonder hun ouders op pad te gaan. Vanaf dat moment zijn ze verantwoordelijk voor het binnenbrengen van geld in het gezin.  De vaak negatieve houding van hun ouders tegenover scholing, vindt dan ook hierin zijn oorsprong; wanneer de kinderen naar school gaan komt er immers geen geld binnen via hen.

Door steeds meer tijd op straat door te brengen worden de kinderen steeds onafhankelijker en besteden ze steeds minder tijd met hun leeftijdsgenootjes, ouders en familie, met als gevolg dat ze steeds meer vervreemd van ze raken. Uiteindelijk belanden sommige kinderen zelfs helemaal op straat.

De problemen die hierna ontstaan zijn talrijk. Zoals in ons vorige blog besproken, is het voor kinderen belangrijk om niet vervreemd te raken van leeftijdsgenootjes omdat dit hen behoorlijk belemmert in hun ontwikkeling. Daarnaast kan het ook voorkomen dat ze juist groepen gaan vormen en zo terecht komen in illegale en gevaarlijke praktijken zoals drugsgebruik- en handel, diefstal, of erger. Dit alles heeft vergaande gevolgen voor niet alleen de ontwikkeling van de kinderen, het gebrek aan scholing, hun fysieke gezondheid en het ontbreken van normen en waarden, maar ook voor hun mentale en emotionele gezondheid.

Toch is deze achterstand in de ontwikkeling van de kinderen zeker niet onoverkoombaar. Eerder onderzoek in Bogota, Colombia, toonde aan dat juist deze kinderen juist hun creativiteit erg ontwikkeld hadden door het straatleven. Juconi springt hier in om de kinderen een veilige omgeving en scholing te bieden om zo hun talenten verder te ontwikkelen en ze te begeleiden in het krijgen van een baan en toekomst.

 

Bekijk het laatste nieuws van Juconi

nieuws

Is Medellín het nieuwe Silicon Valley van Latijns-Amerika?

Er is een opmars bezig in Colombia’s miljoenenstad Medellín. Tieners en jongeren met een interesse en talent voor techniek veranderen het beeld dat buitenlanders hebben van de stad. Waar Pablo Escobar met zijn jarenlange terrorisatie op de kaart heeft gezet als drugs- en moordhoofdstad van de wereld, wordt er tegenwoordig aangestuurd op wetenschap en technologie. Zozeer zelfs dat velen het inmiddels het Silicon Valley van Latijns-Amerika noemen.

aug 30, 2017
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Een dag in het Corjuconi-tehuis in Colombia

Onze tehuizen vormen de basis van de door UNESCO Mexico erkende aanpak van Juconi. Allemaal zijn ze het middelpunt van de wijk waarin ze staan en komen de kinderen er samen. Om kind te zijn, te leren en zich te ontwikkelen voor een prachtige toekomst. Maar hoe ziet een gemiddelde dag in één van onze tehuizen er nu eigenlijk uit? Carlos nam ons mee! 

apr 12, 2017
Categorie: Nieuws
Ingezonden door: sven

Meer berichten bekijken? Klik hier